Identity

Pieter Van Nieuwenhuyse
03/02/1981
Belgica Inferior

pietervannieuwenhuyse@outlook.be
Felix Sohiestraat 13
1560 Hoeilaart

Signature: PVN, Pivani

Study: Visual Art (Brussels), Site-specific Art (Helsinki)
Topics: Telos, Archetypes, Immortality
Portfolio: NL

Solo: ‘In eigen atelier’ (Hoeilaart, 2019)/(Winterspelt, 2015)

Group: ‘Kring 21’ Des Esseintes (Hoeilaart, 2019), ‘Endless Love’ Espace0 (Brussel, 2018), ‘B-Side’ Saloon (Brussel, 2018), ‘Slowart’ Kunstkabinetten (Kortenberg, 2016), ‘Mini Middelheim’ Warande (Brussel, 2014), ‘Dansverboot’ SH (Brussel, 2013), ‘A’Mon Avis’ Asbo (Palermo, 2012), ‘Open-M’ M (Leuven, 2011), ‘Playing the piano’ Argos (Brussel), ‘Nexus’ Vuatalo CC (Helsinki, 2009), ‘Preliminary Investigation’ Patarei (Talin, 2009)

AIR: Wiels (Brussel, 2011)

Organized/hosted: ‘Michaël en de draak’ Des Esseintes (Hoeilaart 2021), ‘Dorpswijze’ Des Esseintes (Hoeilaart 2021), ‘Did you kiss the spot’ Des Esseintes (Hoeilaart, 2020), ‘Stroop’ Des Esseintes (Hoeilaart, 2020), ‘Kring 21’ Des Esseintes (Hoeilaart, 2019)

Booklets: ‘De onware waarheid’ (2020), ‘De Chateau’ (2019), ‘Cosmogony, Towards Postnihilism’ (2018), The core of Dandyism’ (2016), ‘Hoge Venen’ (2015), ‘WVL216217’ (2014) ‘Hexameister’ (2014), ‘Mijn tijd komt nog’ (2013) ‘Vigrid’ (2013), ‘WW211212’ (2013), ‘SLB2621’ (2012), ‘Patriot Irreguliere de L’imaginaire’ (2012) ‘Bos Rand’ (2012), ‘Slot’ (2012), ‘Niflheimr’ (2011), ‘Way to Ullgarid’ (2011), ‘The Journeyer’ (2011), ‘Inner Landscapes’ (2010),’Naar de eigen wereld’ (2010), ‘Avant-Garde Melancholie’ (2009), ‘Het Zwarte Huis’ (2006)

Artist-run initiative: Post Des Esseintes (2020-2021), Des Esseintes (2019-2021)
Archi-activism: Landscape Architecture

Acquire my art

I want to detach the payment from the artwork. So the concept is that you acquire an artwork for free and you may or may not support me by giving something back at a later date. Is this a one-time or returning payment or a payment in natura; its up to your choice. But there is one rule, I have to get to know you! I don’t make products, I am an idealist who creates passion. You can find me in my house.

Artistieke Historie en Conclusie

Prehistorie

Als kind tekende Pieter heel wat fantasiekaarten en personages voor in zijn fantasiewerelden, hij ontwikkelde autodidactische rollenspellen die hij op jonge leeftijd met zijn broers speelde. Als tiener schiep Pieter onder invloed van professionelere rollenspellen zoals Warhammer Quest en romans uit het genre fantasy uitgebreide fantasiewerelden en kosmogonieën. Dit leidde hem in zijn late adolescentie naar een driejarige opleiding sjamanisme waar hij voor het eerst begon te schilderen en men hem aanzette om toch maar kunst te gaan volgen, ondanks zijn eerdere studies en werkzaamheden in het natuurbeheer.

Maquette

Van zijn 25ste tot zijn 29ste volgde Pieter de opleiding Vrije Kunsten in Sint-Lukas-Brussel. De eerste twee jaar volgde hij het atelier sculptuur onder leiding van Dirk Wouters, waar hij donkere expressieve installaties schiep. De laatste twee jaar volgde Pieter onder leiding van Richard Venlet een experimenteler parcours. Het werk van Pieter evolueerde er naar archisculpturale tekeningen en maquettes.

Utopie

Hoewel Pieter na zijn opleiding tijdens een residentie in het Wiels de kans kreeg om in het galeriewezen te stappen besloot hij daar niet op in te gaan om zijn werk zonder druk van buitenaf de kans te geven tot bloei te komen. In het Wiels en de jaren waar hij in Winterspelt woonachtig was richtte Pieter zich op het ontwerpen van archisculpturale modellen; deze  waren echter te utopisch van aard, waardoor ze alleen verschenen in de boekjes die Pieter printte of op zijn website publiceerde. Daarnaast keerde Pieter terug naar het maken van donkere expressieve installaties, die later belangrijk zouden worden voor de ontwikkelde zwart wit beeldtaal die hieruit voortvloeide.

Materie

De ontwerpen die Pieter schiep waren bedoeld om te realiseren, maar door het utopische karakter ervan werd het steeds meer een parodie, waardoor hij zich dwong uitvoerbare ontwerpen te tekenen. Daarbovenop mistte Pieter de materiële kunstuiting, die hij ietwat uit het oog verloor tijdens de jaren van het ontwerp. Pieter begon daardoor weer te schilderen en te experimenteren met verf, waarbij vooral de kleuren rood en blauw deze projecten karakteriseerden.

Print

De meest recente periode werd gekenmerkt door het reproduceren van oude ontwerpen en de zoektocht om deze en nieuwe ontwerpen een materiële drager te geven die tot waardige en toonbare kunstwerken kon leidden. Daarbij stapte Pieter af van het idee deze ontwerpen te moeten realiseren (…dit streven is echter niet dood en begraven). Na veel bochten en omzwervingen vond Pieter een waardige drager en methode in de vorm van grote zwart-wit prints op aluminium.

Algemeen

Pieter is een expressionistisch kunstenaar die zich specialiseerde in de archisculptuur, waarin hij ontwerpen print op groot formaat. Daarnaast uit hij zich als expressionist ook in andere kunstvormen zoals Land Art, installatie en schilderkunst. Het recycleren en vervormen van historische beelden of objecten is daarin een terugkerende methode. Op conceptueel niveau is Pieter in essentie een creatief animist: iemand die spirituele constructies schept uit eigen ervaringen en de brokstukken van oude en recente beschavingen.

Pieter is niet iemand die aan de lopende band kunstwerken produceert of zich laat omringen door een atelier vol projecten; eerder werkt hij gestaag en bedachtzaam. Maar ondanks dat werkt Pieter al jaren in een zekere continuïteit en los van externe motivaties, waardoor men zijn oeuvre aanzienlijk zou kunnen noemen …moest hij niet de onhebbelijke gewoonte hebben zijn oude werken te recycleren ten behoeve van nieuwe werken.